Pigmentvlekken op je huid. Wat nu?

Wat zijn pigmentvlekken en hoe kun je ze voorkomen?

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een ophoping van pigment. Ze worden ook wel hyper pigmentatie, lever vlekken en ouderdomsvlekken genoemd. Door een teveel aan pigment ontstaan donkerbruine vlekjes op de huid. Pigmentvlekken kunnen in het gezicht en op de handen als ontsierend worden gezien.

Pigmentvlekken bestaan uit de stof Melanine. Melanine wordt aangemaakt in de huidcellen en zorgt ervoor dat de huid pigment aanmaakt. Door de aanwezigheid van pigment wordt de huid bruin en beschermt zich zo tegen zonnestralen. Een plaatselijke ophoping van pigmentcellen veroorzaakt een vlek.

Oorzaken van pigmentvlekken.

Het lichaam maakt meer pigment aan bij blootstelling aan de zon. Zo beschermt de huid zich tegen UV- stralen. Pigmentvlekken ontstaan als de huid teveel wordt blootgesteld aan de zon. Je ziet pigmentvlekken daarom ook vaak in het gezicht, de hals en op de handen. Daarnaast kan hyperpigmentatie ontstaan door ouderdom, een ontsteking van de huid of erfelijke aanleg.

Vaak zijn pigmentvlekken zichtbaar op het gezicht, het decolleté en de handen. Ze zijn niet schadelijk. Wel is het aan te raden om naar de huisarts te gaan zodra ze veranderen van kleur en grootte.

Voorkom het ontstaan van pigmentvlekken

Om pigmentvlekken te voorkomen kun je het beste niet te lang de zon in gaan. Teveel zonnen geeft zonschade aan de huid. Zonschade wordt opgeslagen in de huid. Zonschade ontstaan tijdens de jeugd kan op latere leeftijd hyperpigmentatie geven.

Zon verstandig door goede zonbeschermingsproducten te gebruiken en niet te lang te zonnen. Ga regelmatig in de schaduw zitten en breng de zonnebrand meerdere malen per dag aan. In de schaduw hebben zonnestralen nog 50% van hun kracht!

Pigmentvlekken behandelen

Pigmentvlekken kunnen behandeld worden door huidtherapeuten met onder andere stikstof en laserbehandelingen.

Zelf kun je pigmentvlekken dagelijks beschermen met een zonnebrand crème met SPF 50 of hoger. Door dit iedere dag aan te brengen op de pigmentvlekken kunnen zij minder zichtbaar worden. Door alleen de vlekjes in te smeren, blok je het bruiningsproces van de pigmentvlekken, en bruint de huid eromheen wel. Hierdoor worden de vlekken minder zichtbaar en de huid egaler van teint.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Mail ons via salonalberts@gmail.com